Oxfam wil heffing op scheepvaart

DEN HAAG/LONDEN - Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib pleit voor een heffing op de scheepvaart. De schepen zouden wereldwijd jaarlijks 7 miljard euro (10 miljard dollar) moeten betalen voor de uitstoot van broeikasgassen.

Actievoerders van Oxfam Novib betogen daarvoor maandagochtend in Londen bij een vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de Verenigde Naties. De heffing is bedoeld om klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden te betalen.

Sabina Voogd, klimaatdeskundige bij Oxfam Novib, zegt dat in totaal 70 miljard euro (100 miljard dollar) nodig is om ontwikkelingslanden aan te passen aan de hogere zeespiegel en andere klimaatgevolgen.

'Scheepsbrandstoffen zijn tot nu toe - in tegenstelling tot benzine - geheel onbelast. En de uitstoot is sinds 1990 verdubbeld''.

Uitvoer

De uitvoer vanuit ontwikkelingslanden wordt volgens Oxfam door de heffing nauwelijks duurder. ''Volgens onze berekeningen gaat het om hooguit 1 procent. Voor de meeste landen is dat effect minder dan 0,1 procent'', aldus Voogd. ''Eventueel zijn voor sommige landen uitzonderingen af te spreken.''

Het idee voor de uitstootheffingen op schepen krijgt volgens Oxfam Novib al steun van Noorwegen, Liberia en Nigeria. Ook de Verenigde Staten hebben interesse, meent Voogd. De grote exporterende landen China, India en Brazilië zijn tegen het idee.

Agenda

Beperking van broeikasgassen staat hoog op de agenda van de Internationale Maritieme Organisatie, die van maandag tot en met vrijdag bijeenkomt. De deelnemers bespreken eventuele marktmaatregelen zoals wellicht een heffing op de uitstoot.

De IMO kan daarvoor een methode verplicht stellen. Vooralsnog gaat het slechts over een studie naar de haalbaarheid.

De organisatie zal deze week ook nadenken over een mogelijke uitstootlimiet voor de wereldvloot aan handelsschepen. De deelnemende IMO-landen beslissen in elk geval over technische verbeteringen aan schepen, zodat die minder CO2 en andere gassen uitstoten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie