BERLIJN - Zeker dertien Polen zijn zondag om het leven gekomen door een busongeval op snelweg A10 nabij Berlijn.

Nog zes mensen vechten voor hun leven. Tenminste zestien mensen raakten lichtgewond. Dat heeft de politie laten weten.

Het ongeluk ontstond doordat een vrouw in een personenwagen in slecht weer de controle over het stuur verloor. Ze ramde een touringcar van Pol-Bus met 47 Poolse inzittenden en twee chauffeurs, die vanuit Spanje op weg waren naar huis.

Ook de bestuurder van de bus kon het voertuig niet in bedwang houden. Daarop knalde de bus tegen een brugpijler.

De reddingswerkers waren snel ter plaatse, maar konden niet voorkomen dat een flink aantal buspassagiers stierf.

De gewonden, onder wie de bestuurster van de personenauto, werden ter plaatse in snel opgezette tenten verzorgd en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Dat gebeurde onder meer met traumahelikopters.

Chaos

Urenlang werkten circa 250 reddingswerkers in het gebied rond de bus, waar ambulances en brandweerwagens af en aan reden. ''We kunnen spreken van een gecoördineerde chaos'', aldus een woordvoerder van de politie.

Het wegdek was na het ongeluk bezaaid met persoonlijke spullen en kleding, die uit de bus waren geslingerd. De personenauto kwam in een greppel langs de snelweg terecht.

Alle inzittenden waren werknemers en hun familieleden van een Commissie voor Bosbouw uit Zlociniec in het noordwesten van Polen.

Dat meldde het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een zoon van twee inzittenden uit de bus wist te meldden dat de medewerkers eens in de twee jaar gezamenlijk op reis gingen als bedrijfsuitje.

Overlevenden

De commissie stuurt twee bussen naar de plaats van de ramp, om de overlevenden op te halen en thuis te brengen. De Poolse premier Donald Tusk bezocht in de avond samen met de minister van Gezondheid Eva Kopacz een ziekenhuis, waar een aantal slachtoffers is opgenomen.

De zichtbaar getroffen Tusk bedankte vanuit het ziekenhuis de reddingswerkers. ''Veel dank voor uw inzet en hulp'', aldus de premier. Hij zal later de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoeten. Zij betuigde haar deelneming. ''Wij in Duitsland treuren met de Polen mee'', zei Merkel.

Busongeluk Berlijn