AMSTERDAM - Ongeveer twee miljoen Nigerianen in de noordelijke deelstaat Jigawa zijn ontheemd geraakt nadat de Nigeriaanse autoriteiten vorige maand de sluizen van twee stuwmeren in het noorden hadden opengezet.

Het openen van de sluizen zorgde voor overstromingen en ongeveer vijfduizend dorpen zijn door het water getroffen. Dat heeft Umar Kyari, een woordvoerder van de gouverneur van Jigawa, vrijdag gezegd.

Of er mensen gewond zijn geraakt of vermist is vooralsnog niet bekend. Ook is nog onduidelijk of de inwoners van de deelstaat een waarschuwing hebben gekregen.

Meer water dan verwacht

De Nigeriaanse autoriteiten openen jaarlijks de stuwmeren in de regio, maar het lijkt erop dat er ditmaal meer water uit het stuwmeer stroomde dan de inwoners hadden verwacht. "Ze hebben zonder na te denken het water losgelaten", aldus Kyari.

"Door de overstromingen zijn alle boerderijen en huizen weggespoeld", aldus een ambtenaar van de deelstaat. Volgens hem is bijna negentig vierkante kilometer akkerland verwoest en is er veel vee om het leven gekomen.

Jaarlijks heeft Nigeria te maken met seizoensregens. Dit jaar is er echter sprake van zeer zware regenval in het noorden van het land. Als gevolg van de overvloedige regenval brak al een dam door en traden rivieren buiten hun oevers.