NEW YORK – De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft, zoals gewoonlijk, voor ophef gezorgd bij de Verenigde Naties.

Tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering in New York suggereerde hij dat de Verenigde Staten achter de terreuraanslagen van 11 september 2001 zouden zitten.

Daarop verlieten veel westerse diplomaten de zaal, ook die namens Nederland aanwezig waren.

Terreurnetwerk

Ahmadinejad stelde dat het vooral de Amerikaanse regering is die gelooft dat terreurnetwerk al-Qaeda de aanslagen uitvoerde. ''Een andere theorie stelt dat sommige onderdelen van de Amerikaanse regering de aanval in scene hebben gezet om de kwakkelende economie te stimuleren en de greep op het Midden-Oosten te vergroten, om zo het zionistische regime te redden’’, aldus Ahmadinejad.

Volgens hem zijn ''de meerderheid van de Amerikanen en de meeste landen en politici wereldwijd’’ het met die uitleg eens.

Samenzweringstheorieën

De Verenigde Staten hadden geen goed woord over voor Ahmadinejad. ''In plaats van de ambities en de goede wil van het Iraanse te vertegenwoordigen, heeft Ahmadinejad er weer eens voor gekozen om smerige samenzweringstheorieën en antisemitische beledigingen te spuwen. Die zijn net zo afgrijselijk en misleidend als voorspelbaar'', liet de Amerikaanse vertegenwoordiging bij de VN in een reactie weten.

Ook vorig jaar liep de zaal in New York leeg tijdens de rede van Ahmadinejad. Toen had de Iraanse leider het voorzien op Israël.

Weerloze vrouwen

Hij vroeg zich onder meer af hoe sommige regeringen ''de misdaden van bezetters tegen weerloze vrouwen en kinderen en de vernietiging van hun huizen, boerderijen, ziekenhuizen en scholen onvoorwaardelijk kunnen steunen''.

Ahmadinejad verwees daarmee onder meer naar de Israëlische invasie van de Gazastrook rond de jaarwisseling, ''een barbaarse aanval van het zionistische regime''. Een ontkenning van de Holocaust, waarvoor westerse diplomaten hadden gevreesd, bleef uit.

Mahmoud Ahmadinejad