AMSTERDAM - De Nederlandse Tanja Nijmeijer is mogelijk om het leven gekomen bij een aanval van het Colombiaanse leger op de FARC-commandant Mono Jojoy. De Colombiaanse regering heeft bevestigd dat hij hierbij is gedood.

Colombiaanse media suggereren dat ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer bij de aanval zou zijn omgekomen. Dat zou de Colombiaanse inlichtingendienst hebben gemeld.

Naast Jorge Briceño, wat de werkelijke naam van de commandant is, kwamen twintig FARC-leden om het leven. De aanvallen vonden plaats in het departement Meta in het zuiden van Colombia.

President Juan Manuel Santos noemde de actie 'de zwaarste klap voor de FARC uit zijn hele bestaan'.

Bombardement

Dertig vliegtuigen van het Colombiaanse leger bombardeerden een kampement van de FARC. Ook op de grond werd gevochten.

Eerder berichtte de Colombiaanse krant El Tiempo op basis van bronnen bij de FARC dat Tanja Nijmeijer niet meer bij haar commandant Mono Jojoy was. Zij zou zijn overgeplaatst naar een andere commandant die Mauricio wordt genoemd.

Niet bevestigd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht over Tanja Nijmeijer nog niet bevestigen. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Bogota probeert bij de Colombiaanse autoriteiten te verifiëren of de berichtgeving over de dood van Nijmeijer klopt.

Een woordvoerder van het ministerie verwacht dat het waarschijnlijk nog enige tijd zal duren voordat hierover uitsluitsel gegeven kan worden.

Tien jaar

De Nederlandse vertrok tien jaar geleden naar Colombia. Ze ging daar als vertaler voor de FARC werken.

De FARC is een communistische en illegaal bewapende organisatie. Ze werd in de jaren '60 gesticht als het militaire onderdeel van de Colombiaanse communistische partij, en heeft een geschat aantal van 9.000 tot 15.000 leden.

Volg de laatste twitterberichten over Tanja Nijmeijer op NUlive.