BOGOTA - De militaire leider van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC, Mono Jojoy, is woensdag in een gevecht met het leger gedood. Dat heeft een woordvoerder van het leger in het Zuid-Amerikaanse land donderdag bekendgemaakt.

De dood van Jojoy, wiens werkelijke naam Jorge Briceno was, zou de zwaarste slag voor de FARC zijn sinds twee commandanten twee jaar geleden omkwamen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over Jojoy. Hij was lange tijd de commandant van de Nederlandse Tanja Nijmeijer, maar het is niet duidelijk of hij dat nog was ten tijde van het bombardement.

FARC-kopstuk

Volgens het Colombiaanse weekblad Semana is ook Tanja Nijmeijer gesneuveld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan dat bericht vooralsnog niet bevestigen.

De Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken maakte ook de dood van Henry Castellanos Garzon alias Romaña, een ander FARC-kopstuk, bekend. Verder zou ook guerrillaleider Carlos Lozada zijn gesneuveld.

Verheugd

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos reageerde verheugd op de dood van Jojoy. ''Het symbool van terrorisme in Colombia is gevallen'', verklaarde hij vanaf de VN-top in New York. Tegen andere FARC-strijders zei Santos: ''We komen achter jullie aan, we zullen onze aandacht niet laten verslappen.''

De FARC (Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia) werd in de jaren zestig opgericht.

Drugshandel

Aanvankelijk vocht de beweging voor het realiseren van een socialistische staat, maar tegenwoordig houdt de FARC zich vooral bezig met criminele activiteiten, zoals drugshandel en ontvoeringen. Na jarenlange bemiddelingspogingen hebben de huidige president Santos en zijn voorganger Alvaro Uribe de strijd tegen de rebellen opgevoerd.

Op de dag van zijn dood werd Mono Jojoy nog veroordeeld voor drugshandel. Een rechtbank legde hem – bij verstek – een gevangenisstraf van zestien jaar en acht maanden op.