BRUSSEL - De Brugse bisschop Jozef De Kesel heeft zaterdag het celibaat en de positie van de vrouw in de kerk ter discussie gesteld.

Ook personen voor wie ''het celibaat menselijkerwijs onmogelijk is'' zouden de kans moeten krijgen priester te worden, aldus de bisschop voor de Vlaamse radio.

''Ik denk dat de kerk zich de vraag moet stellen of het verplichte celibataire karakter behouden moet blijven’’, aldus De Kesel. Hij noemde het verder ''bespreekbaar’’ dat ook vrouwen priester kunnen worden, al ligt dat volgens hem nog gevoeliger dan het celibaat.

De Kesel is de opvolger van bisschop Roger Vangheluwe, die in april aftrad na bekend te hebben dat hij zijn neefje jarenlang seksueel had misbruikt.

Rapport

Misbruik door geestelijken staat in België in het middelpunt van de belangstelling door het verschijnen van een rapport hierover vorige week.

Daaruit blijkt dat dergelijke praktijken in het verleden vaak door de Rooms-Katholieke Kerk zijn afgedekt.

Brief

In een brief aan zijn gelovigen schrijft De Kesel dat de kerk haar verantwoordelijkheid moet nemen en niet blind mag zijn voor het ''onnoemelijke leed'' bij de slachtoffers van misbruik.

De organisatie van het katholieke onderwijs in Vlaanderen heeft een handleiding opgesteld over hoe scholen moeten handelen als ze geconfronteerd worden met gevallen van seksueel misbruik.

Ze krijgen het advies begrip voor het slachtoffer te tonen en geen contact te zoeken met de media.