SHARM-EL-SHEIKH - De Palestijnse president Mahmoud Abbas en premier Benjamin Netanyahu van Israël zetten dinsdag hun vredesoverleg voort.

Beide leiders spraken elkaar begin deze maand in Washington voor het eerst sinds de drie weken durende Gazaoorlog, die eind 2008 begon. Zij spraken af elkaar om de twee weken te ontmoeten.

Het overleg heeft plaats in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, die daarbij aanwezig is, waarschuwde beide leiders maandag dat zij snel een oplossing moeten vinden voor hun geschil over de bouw van Israëlische nederzettingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Het is tijd om ''spijkers met kloppen te slaan'', zei ze in het vliegtuig op weg naar Egypte.

Bouwstop

De Israëli's hebben een bouwstop in de nederzettingen afgekondigd, die op 26 september afloopt. Netanyahu wil die maatregel niet verlengen, maar zinspeelde er zondag op dat aan de bouwwerkzaamheden wel beperkingen kunnen worden opgelegd. Zijn regering wordt gedomineerd door partijen die de kolonisten steunen.

Abbas eist verlenging van de bouwstop. Tegen persbureau Reuters zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat dat de keuze om weer te gaan bouwen in de nederzettingen ''in welke vorm dan ook de onderhandelingen zal vernietigen''.

Ook Clinton wil dat Israël de bouwstop verlengt. Ze voert dinsdag eerst gesprekken met Netanyahu en Abbas afzonderlijk. Daarna overleggen de drie gezamenlijk. Woensdag overleggen de leiders opnieuw met elkaar, maar dan in Jeruzalem.