MECHELEN - In verband met het kindermisbruik door katholieke geestelijken in België begint de katholieke kerk in dat land een centrum voor ''erkenning, heling en verzoening''.

Dat is maandag door de Belgische bisschoppenconferentie bekendgemaakt.

De kerk opent dinsdag al een infopunt, dat een luisterend oor moet bieden aan slachtoffers. Over de werkwijze van het centrum willen de bisschoppen pas later informatie verstrekken.

De bisschoppen riepen de daders op ''zich kenbaar te maken''. Het is in het voordeel van allen, aldus bisschop Bonny van Antwerpen. De kerk is verder bezig met het opstellen van een beroepscode voor priesters met expliciete regels over integer handelen.

Slachtoffers

De initiatieven volgen op het vertrek van de onderzoekscommissie-Adriaenssens, die eind juni was opgestapt nadat de Belgische justitie dossiers in beslag had genomen voor eigen onderzoek naar misstanden binnen de kerk.

De voormalige commissie-Adriaenssens had eind vorige week haar bevindingen over misbruik van minderjarigen gepresenteerd.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen pleitte maandag voor een eigen meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik, onafhankelijk van de kerk.

Neef

De affaire binnen de Belgische kerk kwam in april aan het rollen door het aftreden van de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe. Hij bekende dat hij zijn neef jarenlang had misbruikt.

De druk op Vangheluwe om zijn priesterschap op te geven groeit. Hans Geybels, de voormalige woordvoerder van kardinaal Danneels, sloot zich maandag aan in de rij critici die vinden dat de voormalige bisschop van Brugge het priesterambt moet neerleggen.

Terugtrekken

Geybels sloot niet uit dat er in het Vaticaan wordt nagedacht over de toekomst van Vangheluwe. ''Er loopt misschien iets in Rome, maar ze nemen daar geen beslissing van vandaag op morgen'', zei hij tegen de Vlaamse omroep VRT.

Vangheluwe maakte zaterdag bekend het bisdom Brugge te verlaten en zich elders terug te trekken.