AMSTERDAM - Nederlandse militairen hebben het oorlogsrecht geschonden door in Uruzgan een gewapende inval te doen in een ziekenhuis. Dat blijkt uit een boek van journalist Joeri Boom, dat maandag verschijnt.

Volgens Boom, die meermalen naar Afghanistan reisde, vielen de militairen in april 2009 het Centraal Provinciaal Ziekenhuis in het stadje Tarin Kowt binnen.

Ze waren daar op zoek naar gewonde talibanstrijders, die ze verantwoordelijk hielden voor een aanval op de Nederlandse basis Kamp Holland, waarbij zes dagen eerder een dode en vijf gewonden vielen.

De Nederlandse soldaten zouden het ziekenhuis hebben omsingeld, wachtposten op het dak hebben gezet, en het hospitaal hebben doorzocht. De Vierde Conventie van Genève verbiedt het gewapend binnentreden van een ziekenhuis.

Geweld

"Als ik niet een paar Nederlanders had binnengelaten zouden ze zich met geweld toegang hebben verschaft," zegt directeur Khan Agha Miakhil in Booms boek Als een nacht met duizend sterren.

Hij zegde uiteindelijk toe een militaire arts, een commandant en een tolk binnen te laten, maar tegen zijn wil gingen ook gewapende soldaten mee naar binnen.

Onder schot

Volgens de directeur werden patiënten onder schot gehouden en begonnen soldaten twee afgesloten deuren in te trappen totdat de directeur de sleutel haalde.

Sher Ahmad Shakir, hoofd van de VN-missie UNAMA in Uruzgan, noemt de inval tegenover Boom een oorlogsmisdaad. "Dit is een duidelijke schending van de Geneefse Conventies."

'Rondleiding'

Woordvoerder Robin Middel van Defensie ontkent het verhaal. "Er is nooit een inval geweest," reageert hij tegen NU.nl. Volgens Middel hebben acht Nederlanders, van wie "het gros" militaire artsen en tolken, op 12 april 2009 "een rondleiding" in het ziekenhuis gehad. Dat gebeurde volgens hem in overleg met het personeel.

Middel ontkent dat patiënten onder schot zouden zijn gehouden. Inderdaad is een deur ingetrapt, maar dat gebeurde met toestemming van het personeel, omdat de sleutel kwijt was.

De Nederlanders waren volgens Middel in het ziekenhuis omdat ze aanwijzingen zouden hebben gehad dat talibanstijders daar onder druk werden verzorgd. Middel weerspreekt dat voor het binnentreden van het ziekenhuis door gewapende soldaten geen toestemming zou zijn gegeven. "Dat dit in strijd zou zijn met het oorlogsrecht, werpen wij verre van ons."

Wel geeft Middel toe dat over de actie "later ophef is ontstaan onder het personeel". Dat zou zijn uitgepraat. "We hebben geleerd dat we hier voortaan nóg voorzichtiger mee moeten zijn."

Lees hier het interview van NU.nl met Joeri Boom