AMSTERDAM – Nelson Mandela voelde zich persoonlijk verraden door Tony Blair na de invasie in Irak. De voormalig Zuid-Afrikaanse president maakte na de inval in 2003 een woedend telefoontje naar het partijbureau van de destijds Britse premier.

Dit blijkt uit de biografie van Peter Hain, een partijgenoot van Blair die samen met Mandela jarenlang strijd voerde tegen de apartheid in Zuid-Afrika, aldus de Britse krant The Guardian.

Mandela sprak niet direct met Blair, maar maakte middels het telefoontje met het parlementslid Hain wel formeel bezwaar tegen de oorlog in Irak.

Grote fout

“Dit is een grote fout, een hele grote fout”, zo zou de voormalige Zuid-Afrikaanse president hebben gezegd. “Waarom doet Tony dit na al zijn steun voor Afrika? Dit zal internationaal gezien grote schade opleveren.”

Hain zegt Mandela ‘nog nooit zo kwaad en gefrustreerd’ hebben horen spreken. “Hij voelde zich verraden, zo liet hij via de telefoon wel blijken.” 

Verraden

“Hij dacht dat het alle goede dingen die Groot-Brittannië tot dan toe voor de wereld had gedaan zou verwoesten”, aldus Hain.

Hain groeide op in Zuid-Afrika, waar zijn ouders campagne voerden in de Britse anti-apartheidbeweging die opkwam voor de rechten van de zwarte bevolking in het land. Tot 2008 was hij parlementslid voor de Labour-partij.