BRUSSEL - De Europese Unie ziet de uitslag van het referendum over de wijziging van de Turkse grondwet als ''een stap in de goede richting'', maar roept tegelijkertijd Ankara op tot verdere hervormingen.

Turkije onderhandelt met de unie over toetreding. Een ruime meerderheid van de Turken stemde zondag voor de door de regering voorgestelde grondwetswijziging, die de macht van de militairen en rechters vermindert.

De grondwet dateert uit 1982, toen een militaire junta het land regeerde.

Toetreding

De Europees Commissaris voor Uitbreiding, Stefan Füle, liet in een verklaring weten dat de uitslag aantoont dat de Turken zich blijven binden aan hervormingen die hun rechten en vrijheden vergroten.

''Deze hervormingen zijn een stap in de goede richting, omdat zij een aantal prioriteiten aan de orde stellen in de pogingen van Turkije om volledig te voldoen aan de criteria voor toetreding (tot de EU)'', meent Füle.

Hij benadrukt dat de unie scherp in de gaten zal houden, hoe de wijziging van de grondwet in organieke wetten, wetten die uit de grondwet voortvloeien, zal worden verwerkt.