BERLIJN - De partij die de Duitse anti-islampoliticus René Stadtkewitz wil oprichten, zal De Vrijheid gaan heten.

Dat heeft hij vrijdag laten weten. Stadtkewitz hoopt dat de partij eind dit jaar het licht ziet. Hij heeft PVV-leider Geert Wilders uitgenodigd op 2 oktober in Berlijn een toespraak te houden.

Stadtkewitz (45) werd dinsdag uit de CDU-fractie in het deelstaatparlement van Berlijn gezet, omdat hij had aangekondigd een nieuwe partij te stichten.

Hij lag al langer onder vuur om zijn contacten met rechtse populisten. Als bestuurslid van de Burgerbeweging Pax Europa verzette hij zich tegen de bouw van een moskee in Berlijn.

Ook zijn uitnodiging aan Wilders leidde tot kritiek. Wilders zal volgens de organisatoren niet alleen in het Duits een rede houden, maar ook zijn film Fitna vertonen. De plaats van de bijeenkomst wordt geheim gehouden.

Wijsvinger

Stadtkewitz zei vrijdag dat ''het volk de opgeheven wijsvinger van de politiek niet meer wil''. Hij bestreed dat zijn partij een Duits filiaal van de PVV van Wilders zal worden. ''Die weet niets van onze plannen'', aldus Stadtkewitz.

Hij wil met zijn partij volgend jaar meedoen aan de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in Berlijn. Later hoopt hij zich te kunnen bewijzen tijdens verkiezingen voor de Bondsdag.