GAINESVILLE/NEW YORK - De controversiële Amerikaanse predikant Terry Jones overweegt zijn plan voor een openbare koranverbranding, die wereldwijd voor veel ophef zorgde, alsnog door te zetten.

Dat zei hij donderdag (lokale tijd), enkele uren nadat hij had bekendgemaakt dat hij afzag van de actie. Jones stelt nu dat de actie slechts tijdelijk is uitgesteld.

Jones, predikant van een kleine christelijke gemeenschap in Florida, had naar eigen zeggen aanvankelijk besloten de actie van zaterdag 11 september niet door te zetten omdat de bouw van het islamitisch centrum bij Ground Zero in New York niet door zou gaan.

Hij zou dit hebben besloten na een gesprek met imam Mohammed Musri. Projectleider en imam Feisal Abdul Rauf ontkende echter dat de plannen voor het complex zouden zijn veranderd.

Geschokt

Een boze Jones beargumenteerde zijn heroverweging als volgt: ''We zijn zeer teleurgesteld en geschokt. Want als dit waar is dan heeft hij (Musri) tegen ons gelogen. Daarom zijn we genoodzaakt onze beslissing te heroverwegen.''

Koranverbranding uitgesteld