MEXICO-STAD - De veiligheidsdiensten in Mexico hebben zeven mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op 72 migranten in de noordoostelijke staat Tamaulipas.

Dat meldden de Mexicaanse autoriteiten woensdag (lokale tijd).

De arrestanten zijn in de afgelopen dagen opgepakt en zouden behoren tot het Los Zetas kartel, een netwerk van criminelen dat zich onder meer bezig houdt met handel in drugs.

Eind vorige maand zouden leden van dit kartel de migranten uit Midden- en Zuid-Amerika hebben geblinddoekt, waarna ze tegen een muur werden gezet en doodgeschoten op een boerderij nabij het dorp El Paso del Cántaro.

Drugssmokkelaar

De slachtoffers weigerden volgens een Ecuadoraanse overlevende aan de slag te gaan als drugssmokkelaar, waarna ze van hun laatste bezittingen werden beroofd en geëxecuteerd.

Tamaulipas grenst aan de Verenigde Staten, verreweg de belangrijkste afzetmarkt voor drugs uit Midden- en Zuid-Amerika. De kartels in Mexico ontvoeren steeds vaker illegale migranten om hen in te zetten als koerier. Bij weigering worden ze vermoord.

Oorlog

Tamaulipas is een van de centra in de bloedige drugsoorlog die Mexico al jaren teistert. De bendes Los Zetas en el Golfo strijden er tegen elkaar en tegen de overheid voor controle over smokkelroutes naar de VS. Het geweld in Mexico is enorm toegenomen sinds president Felipe Calderón eind 2006 een oorlog tegen drugsbendes begon. Die strijd heeft al aan meer dan 28.000 mensen het leven gekost.

Woensdag werd in de aan Tamaulipas grenzende staat San Luis Potosi nog een burgemeester doodgeschoten. Alexander Lopez, de eerste burger van de plaats El Naranjo, werd in het gemeentehuis vermoord door een onbekend aantal daders.

Het motief is nog onduidelijk. Lopez is dit jaar al de zesde Mexicaanse burgemeester die om het leven komt door geweld.

Colombia

De situatie in Mexico begint volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton steeds meer te lijken op die in Colombia twintig jaar geleden. ''Toen controleerden drugshandelaren bepaalde delen van dat land'', aldus de bewindsvrouw.

Een Mexicaanse regeringswoordvoerder bekritiseerde deze analyse. Volgens hem hebben de situaties in Mexico en Colombia slechts een ding gemeen en dat is de oorzaak: de enorme behoefte aan drugs in de Verenigde Staten.