KIGALI - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft Rwanda woensdag tijdens een bezoek aangespoord zijn ruim drieduizend vredesmilitairen niet terug te trekken uit Sudan.

Het Rwandese regime dreigde de militairen terug te halen als de VN een rapport publiceren waarin Rwandese militairen worden beschuldigd van genocide in de Democratische Republiek Congo.

Ban Ki-moon voerde gesprekken met president Paul Kagame in een poging de spanningen te verminderen. De VN-chef zei na afloop teleurgesteld te zijn dat de inhoud van het rapport was uitgelekt, aldus de BBC.

Het Rwandese regime noemde het rapport eerder ''schandalig en beschadigend''. De VN stelden de publicatie van de tekst vorige week uit naar 1 oktober om betrokken landen meer tijd te geven voor een weerwoord.

Volkerenmoord

In het document staat dat militairen uit zeker tien Afrikaanse landen zich tussen 1993 en 2003 schuldig hebben gemaakt aan volkerenmoord op tienduizenden etnische Hutu's in Oost-Congo.

Manschappen van onder anderen de Rwandese Tutsipresident Kagame zouden jacht hebben gemaakt op de gevluchte daders van de Rwandese genocide in 1994, toen radicale Hutu's ruim 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's afslachten.

Vredesmissie

Ban Ki-moon prees Kagame voor zijn bijdrage aan de wereld met de vredesmissie. De VN-chef verzocht Kagame door te gaan met de missie, vooral vanwege een referendum over onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in januari.

De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo wilde geen antwoord geven op de vraag of Rwanda het dreigement heeft ingetrokken, maar verklaarde dat de regering tevreden was dat Ban Ki-moon was komen luisteren naar haar mening.