STRAATSBURG - De geplande doodstraf door steniging van de Iraanse Sakineh Mohammadi-Ashtiani is opgeschort. De straf wordt herzien, meldde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

De 43-jarige vrouw was tot de controversiële steniging veroordeeld wegens overspel. De straf zorgde voor veel ophef.

Het Europees Parlement vroeg Iran woensdag nog de straf te heroverwegen. De Franse presidentsvrouw Carla Bruni had zich ook tegen de straf uitgesproken, waarna Iraanse media haar een hoer noemden.

Zahra Bahrami

Ook vroeg het parlement aan Teheran de zaak van de in Iran gedetineerde Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami te heroverwegen. ''Slechts één Europarlementariër stemde tegen'', aldus PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

''Geweldig nieuws dat Iran de zaak gaat herzien. Ik hoop wel dat het een eerlijk proces wordt en dus niet met barbaarse straffen als steniging. Het is nu een voorlopige opluchting. Maar we moeten druk blijven zetten, want er zijn nog veel meer zaken'', aldus Bozkurt.

Tijdens de stemming droegen enkele Europarlementariërs een T-shirt met de tekst Save Sakineh. De 43-jarige Iraanse, die sinds 2006 in de dodencel zit, is veroordeeld tot de doodstraf door steniging voor vermeende verboden relaties met mannen.

Persoonlijke relaties

''Het is niet aan een overheid om te oordelen over persoonlijke relaties. Laat staan om hiervoor een vrouw met de dood te bestraffen'', aldus Bozkurt. Uit protest tegen de vervolging hielden enkele tientallen Europarlementariërs dinsdagavond bij het parlement een stille tocht.

De Nederlands-Iraanse Bahrami (45) zit sinds december 2009 vast in een Iraanse gevangenis. Berichten over aanklachten tegen haar lopen uiteen. Zij wordt onder meer verdacht van staatsgevaarlijke activiteiten en drugssmokkel.