AMSTERDAM – De olieramp in de Golf van Mexico is het gevolg van een opeenvolging van fouten. Dat verklaart BP woensdag naar aanleiding van de publicatie van een intern onderzoek.

De “beslissingen van meerdere bedrijven” hebben volgens het olieconcern geleid tot de explosie van olieplatform Deepwater Horizon.

BP steekt de hand in eigen boezen door te stellen dat zijn personeel, samen met dat van exploitant Transocean, een veiligheidstest verkeerd heeft geïnterpreteerd die op de risico's van een explosie had moeten wijzen.

Medewerkers van Transocean zijn volgens BP nalatig geweest en zouden te laat hebben opgemerkt dat er gas vrijkwam op het olieplatform. ''Gedurende 40 minuten heeft het personeel van Transocean op het platform het gevaar niet herkend'', aldus het olieconcern.

Opeenvolging

De olieramp volgde op een complexe opeenvolging van technische fouten, menselijke inschattingen en bouwkundige aspecten, uitvoering en communicatiesystemen, aldus BP in zijn rapportage.

Beoogd bestuursvoorzitter Bob Dudley zegt in een persverklaring dat het rapport eerdere uitspraken van BP dat er sprake is van een gedeelde schuld bevestigt. Dudley laat weten alle aanbevelingen te zullen overnemen en te onderzoeken hoe deze het best kunnen worden gecombineerd met de huidige booractiviteiten van het concern.

Tragisch

“Het was een tragisch ongeluk dat elf levens heeft gekost en grote gevolgen heeft voor de leefomgeving. De gebeurtenissen spijten ons zeer”, aldus Dudley.

De aanstaand topman, opvolger van de veel geplaagde Tony Hayward, zegt belangrijke lessen te hebben geleerd voor de toekomst. “We zullen wat nodig is investeren in het verbeteren van de veiligheid rond onze werkzaamheden.”

De explosie op het olieplatform in de Golf van Mexico vond plaats op 20 april en was het begin van de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis. Drie maanden lang stroomde er olie het water in.

Steken

BP heeft steken laten vallen met het ontwerp van het olieplatform. Dat heeft Transocean woensdag laten weten in een reactie op het onderzoek van BP.

''Het onderzoeksrapport van BP negeert dat er tekortkomingen zijn in het ontwerp'', aldus Transocean, daarbij wijzend op kostenbesparende maatregelen van BP.

Het onderzoek van Transocean naar de oorzaken van de ramp is nog in volle gang in afwachting van belangrijke gegevens van BP, aldus de verhuurder van het platform.