AMSTERDAM - Een Nederlandse tankauto vol met varkensmest is in de Duitse stad Keulen geëxplodeerd.

Twintig ton warme varkensmest werd daardoor uitgesmeerd over zes huizen, zeven auto's en twee aanhangers met grasmaaiers, meldt de Duitse nieuwssite Rundschau Online.

De tankauto ontplofte maandag rond 07.30 uur, waardoor de werkweek voor meerdere buurtbewoners slecht begon.

"Ik zat in de keuken en opeens kwam er geen licht meer door de ramen", zegt een van hen. De explosie werd volgens de brandweer veroorzaakt doordat de mest te warm werd.

Dat veroorzaakte een hoge druk, waardoor een kijkglas sprong en de lading onder grote druk de straat op werd gespoten (fotoserie).

Brandweermannen

Dertig brandweermannen hebben geprobeerd de drijfmest van de gevels en auto's te bikken. Dat lukt niet helemaal. Sommige muren moeten worden overgeschilderd, ook doordat verf door reinigingspogingen met hogedrukspuiten van de gevels is afgebladderd.

Bij de auto's kon de mest gemakkelijker van de buitenkant worden gehaald, maar het is ook in het ventilatiesysteem gaan zitten.

Voor de eigenaren zit er niet veel anders op dan naar de garage te gaan. Een agent adviseert de getroffenen contact op te nemen met de verzekeraar van de chauffeur of het Nederlandse bedrijf.