COPIAPO - Reddingswerkers zijn woensdag op het terrein van de Chileense San Jose-kopermijn, waar 33 kompels onder de grond vastzitten, begonnen aan ''plan C''.

Met een derde boorgat worden de kansen van de mijnwerkers om gered te worden, groter. Volgens de reddingswerkers zal het echter nog steeds maanden duren voor de kompels weer daglicht zien.

Voor plan C brengen 42 vrachtwagens woensdag de onderdelen van de boortoren naar het mijncomplex. De boor zal worden opgesteld op een terrein ter grootte van een voetbalveld en zal vermoedelijk op 18 september, de Chileense Onafhankelijkheidsdag, gaan boren. Deze boor moet een gat van 597 meter diep maken.

Boorwerk

Voor plan C moet dan ook korter geboord worden dan voor plan B en A. Plan B begon zondag en de bijbehorende boor heeft inmiddels een diepte van 123 meter bereikt. In totaal moet die boor 620 meter afleggen om de opgesloten kompels te bereiken.

Het eerste boorwerk begon met plan A op 30 augustus. Die boor moet 700 meter afleggen, om de al bestaande schacht te vergroten.

Via deze schacht worden de kompels momenteel voorzien van eten, drinken, medicijnen en andere noodzakelijkheden.