KANO - Militanten hebben in Nigeria een gevangenis aangevallen en bijna negenhonderd gevangenen vrijgelaten.

''De gevangenis is bijna leeg nu de meeste gevangenen vannacht zijn bevrijd door de aanvallers'', meldde bewaker Salisu Mohammed namens de gevangenis woensdag.

Volgens de bewaker bestormden de militanten de gevangenispoort, waarbij veel geschoten werd. ''We hebben ons verzet, maar we zijn overmeesterd'', stelde Mohammed. Een aantal bewakers sloeg op de vlucht en keerde pas terug nadat de autoriteiten in het gebied weer orde op zaken hadden gesteld.

Brand

De militanten openden alle cellen in het complex in Bauchi en staken een deel van de gevangenis in brand. Ook de voertuigen op de parkeerplaats moesten het ongelden en gingen in vlammen op

In de gevangenis zat een flink aantal leden van de islamitische sekte Boko Haram vast. Bewaker Mohammed vermoedt dan ook dat die groepering achter de bestorming van de gevangenis zit.

Boko Haram wordt ook wel de Nigeriaanse Taliban genoemd en strijdt voor de oprichting van een islamitische staat in Nigeria. Het noorden van het West-Afrikaanse land is grotendeels islamitisch, het zuiden overwegend christelijk.