WELLINGTON - De schade van de zware aardbeving die zaterdag het zuiden van Nieuw-Zeeland trof, loopt in de miljarden. Het ministerie van Financiën schatte de schade woensdag op circa 2,25 miljard euro.

Tot nog toe werd gedacht dat de verwoestingen met 1 miljard euro hersteld zouden kunnen worden.

Het ministerie stelt echter dat de uitkeringen van verzekeringen, individuele herstelkosten en de uitgaven van de overheid om onder meer wegen en rioleringen te repareren, samen een twee keer zo groot bedrag zullen vormen.

Christchurch

De omvang van de schade werd de afgelopen dagen steeds duidelijker. Door de zware beving raakte bijna twee derde van de 160.000 woningen in en rondom Christchurch, de zwaarst getroffen stad, beschadigd.

Zeker 430 woningen en zeventig gebouwen moeten worden gesloopt. In de stad is de noodtoestand uitgeroepen, die nog zeker een week van kracht zal blijven.

Gewond

Door de aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter, de zwaarste in Nieuw-Zeeland in tachtig jaar, raakten slechts enkele mensen ernstig gewond. Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen.

De meeste richten weinig tot geen schade aan. In het land gelden zeer strenge bouwvoorschriften.

Ravage in Nieuw-Zeeland