DEN HAAG - Ongeveer 140.000 Nederlanders in het buitenland hebben in de afgelopen zomervakantie de Alarmcentrale van de ANWB ingeschakeld. Daarmee had de ANWB het wat minder druk dan het jaar ervoor.

Een woordvoerder van de bond bevestigde woensdag een bericht daarover in Metro.

Het aantal verzoeken om hulp voor een kapotte auto daalde met 6,8 procent en het aantal voertuigen dat met problemen terug moest naar Nederland ging met 11 procent omlaag. Hulpvragen wegens ziekte bleven op ongeveer hetzelfde peil.

Oorzaak van de daling zijn volgens de ANWB onder meer het WK Voetbal en het mooie weer erna in Nederland. Door de recessie gingen ook minder mensen op pad of ze gingen minder ver weg.

Dat niet zoveel auto's terug op transport moesten, kwam door wegenwachters ter plekke, telefonische ondersteuning bij reparatie en afspraken met garages in het buitenland.

Turkije

De meeste hulpverzoeken wegens ziekte kreeg de ANWB uit Turkije. Het ging daarbij vooral om maag- en darmproblemen, luchtweginfecties en middenoorontsteking. Dat is te wijten aan hygiëne en voedsel, iets wat ook in andere mediterrane landen speelt.

Als het om autopech gaat, kwamen de meeste vragen uit Frankrijk.