NEW YORK - De centrale toren van het nieuwe WTC-complex in New York op de plek waar in 2001 de Twin Towers instortten, is klaar in 2013. Dat hebben overheidsfunctionarissen en ontwikkelaars dinsdag gezegd op een bijeenkomst over de toekomst van de voormalige rampplek Ground Zero.

Burgemeester Michael Bloomberg zei dat de toren van het World Trade Center inmiddels 36 verdiepingen van de toekomstige 106 verdiepingen telt.

Inclusief de antenne op het dak wordt de toren 1776 voet (538 meter) hoog.

Een symbolische hoogte, omdat in het jaar 1776 de Amerikaanse onafhankelijksheidsverklaring werd getekend. De toren gaat '1 World Trade Center' heten. Het nieuwe WTC-complex is over vijf jaar gereed en zal uit vijf gebouwen bestaan.

De gedenkplaats voor de slachtoffers van de aanslagen is in 2011 af. Dat is precies tien jaar na de terreuraanslagen, waarbij meer dan 2600 mensen om het leven kwamen.

Watervallen

Radicale moslims kaapten twee passagiersvliegtuigen, waarmee ze in de twee hoogste torens van het vorige WTC vlogen. De gedenkplek gaat onder meer bestaan uit een park met vierhonderd eikenbomen en twee watervallen die de plek van de ingestortte torens markeren.

Politici en ontwikkelaars op de bijeenkomst lieten zich niet uit over het plan om een islamitisch centrum te bouwen in de omgeving van Ground Zero. De afgelopen weken klonken er felle protesten tegen de komst van het centrum.