LONDEN - BP publiceert woensdag de uitkomsten van een intern onderzoek naar de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft het Britse oliebedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Door een explosie op booreiland Deepwater Horizon kwamen op 20 april elf medewerkers om het leven. Daarna volgde de grootste olievervuiling in de Amerikaanse geschiedenis. BP heeft al meer dan 6 miljard euro uitgegeven om de gevolgen van de ramp te bestrijden. Amerikaanse parlementariërs hebben BP verweten dat het uit winstbejag laks is omgegaan met de veiligheidsvoorschriften. BP ontkent dat.

Het rapport, dat is opgesteld door de chef veiligheid en operaties van BP, wordt naar verwachting om 13.00 uur (Nederlandse tijd) gepresenteerd.

Effecten

Het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH liet weten dat het een donatie van 10 miljoen dollar (7,8 miljoen euro) van BP gaat gebruiken voor een onderzoek van de effecten van de olieramp op de gezondheid.

De studie zal meerdere jaren duren. Het is onder meer de bedoeling medisch onderzoek te doen bij mensen die betrokken zijn of waren bij het opruimen van de olie. Zo wordt gekeken of ze in aanraking zijn geweest met kankerverwekkende stoffen en naar mogelijke ademhalingsproblemen.