LONDEN - De Londense ochtendspits is dinsdagochtend ernstig ontregeld door een omvangrijke staking van Londense metromedewerkers.

Volgens de BBC zijn miljoenen forenzen getroffen door de staking.

Volgens het Londense vervoersbedrijf Transport for London (TfL) reed om 11.15 uur 40 procent van de metro's op vrijwel alle lijnen. Rond de ochtendspits was dat nog een kwart van de metro's.

24 uur

Een groot deel van de metromedewerkers in Londen is maandagavond aan een 24 uursstaking begonnen. Het onderhoudspersoneel legde het werk om 18.00 uur neer. Bestuurders en andere personeelsleden volgden om 22.00 uur. De medewerkers zijn ontevreden over de plannen om achthonderd banen te schrappen.

De Londense burgemeester Boris Johnson fietste dinsdagochtend naar de Londense beurs om een toespraak te houden. In die toespraak noemde hij de personeelsplannen voor de metro ''bescheiden'' en ''verstandig''. Hij beschuldigde de vakbonden ervan ''op cynische wijze het geduld van de forenzen te beproeven''.

Geen gedwongen ontslagen

Mike Brown, een woordvoerder van de Londense metro, haalde ook uit naar de vakbonden. Hij zei dat ''Londenaren het ongetwijfeld wonderbaarlijk vinden dat twee vakbonden de staking doorzetten, nadat ze ijzersterke garanties hebben gekregen dat de veranderingen geen gedwongen ontslagen inhouden. En dat bovendien op elk station op elk moment metropersoneel zal blijven rondlopen''.

Vakbondleider Bob Crowe stond dinsdagochtend op het drukke King's Cross station, waar hij forenzen zijn excuses over het ongemak aanbood. In een reactie op Johnson en Brown, zei hij: ''De boodschap aan de burgemeester en het metrobestuur is duidelijk. Stop met het onverantwoordelijk omspringen met veiligheid en stap af van het verlangen naar onbemande stations. Laat het plan voor deze levensgevaarlijke bezuinigingen varen en begin zinnige gesprekken over een veilige toekomst van de Londense metro.''

De Londense Kamer van Koophandel schat de dagelijkse kosten van de Londense metrostaking op een kleine 58 miljoen euro. Vakbondsleider Crowe sluit niet uit dat er in oktober en november meer stakingen volgen.

Metrostaking Londen