DUISBURG - Een meerderheid van de gemeenteraad van Duisburg heeft maandag burgemeester Adolf Sauerland opgeroepen af te treden.

De raad, die voor het eerst sinds de Loveparade op 24 juli bij elkaar kwam, vindt dat Sauerland de politieke en morele verantwoordelijkheid moet nemen voor de tragedie.

Door het gedrang tijdens het muziekfeest in de West-Duitse stad kwamen 21 mensen om het leven, onder wie een Nederlander.

Al weken woedt in Duitsland het debat over de schuldvraag. Gemeente, politie, organisatoren en de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen wijzen met de beschuldigende vingers naar elkaar.

Meerderheid

Sauerland weigert op te stappen. Om hem daartoe te dwingen, is bij de beslissende stemming op 13 september een tweederdemeerderheid noodzakelijk.

Die is er niet omdat de christendemocratische CDU van Sauerland en de Groenen de burgemeester voorlopig niet weg willen stemmen. Slechts SPD, FDP en Die Linke eisen consequent het vertrek van Sauerland.

Handtekeningen

In Duisburg zijn 10.000 handtekeningen verzameld van burgers die eisen dat Sauerland aftreedt. Tijdens de raadsvergadering mocht een vertegenwoordiger van de nabestaanden van de 21 doden inspreken. Ook hij eiste het aftreden van Sauerland.

Voor het stadhuis van Duisburg werden twee betogingen gehouden, een voor het aftreden van Sauerland en een steunbetuiging aan de burgemeester.