MANNHEIM - Duitsland is volledig in de ban van een opmerkelijke strafzaak tegen een bekende tv-weerman.

Jörg Kachelmann zou in februari zijn toenmalige vriendin hebben verkracht, terwijl hij een keukenmes tegen haar hals duwde. De vrouw zou vlak ervoor hebben gezegd hem te verlaten wegens zijn affaires met minnaressen.

Het strafproces tegen de voorheen populaire weerman is maandag in Mannheim begonnen, maar werd na vijf minuten al voor een week geschorst.

De weerman meent dat twee rechters niet onpartijdig zijn omdat ze uit de regio van het vermeende slachtoffer komen. De rechtbank heeft totaal dertien zittingsdagen uitgetrokken voor het proces.

Karakter

De rechter hoort 25 getuigen over het karakter van Kachelmann en van zijn voormalige geliefde. De 52-jarige Kachelmann riskeert vijftien jaar celstraf voor de bedreiging en verkrachting van de blonde radiomedewerkster Simone (37), die al elf jaar zijn vriendin was.

De weerman zelf ontkent alle aantijgingen. Voor hem kwamen de beschuldigingen volledig uit de lucht vallen, toen hij op 20 maart werd gearresteerd, bij terugkeer van de Olympische Winterspelen in Vancouver.

Volgens hem waren Simone en hij vriendschappelijk uit elkaar gegaan en was hij daarna in een hotel getrokken.

Meteomedia

De weerman, die de Zwitserse nationaliteit heeft en als schoolkind al weerberichten maakte, had in 1990 Meteomedia opgericht. Hij bouwde eigen meetstations in heel Duitsland en maakte van Meteomedia een van de leidende weerbedrijven in het land.

Kachelmann, met lange golvende haren, was populair geworden door zijn losse stijl van presenteren van de depressies en hogedrukgebieden voor omroep ARD en later voor Das Erste. Hij mocht ook talkshows en quizzen presenteren.

Affaires

Hij had zijn privéleven jarenlang geheel afgeschermd. Volgens critici maakte Kachelmann het zo mogelijk om meerdere affaires te onderhouden.

De weerman is zeer ontstemd dat media al wekenlang over zijn liefdesleven berichten. Ook serieuze kranten citeren vrijelijk uit de mails en chats tussen hem en zijn ex-geliefde.

Kachelmann claimt daarom inmiddels ongeveer 2 miljoen euro schadevergoeding van mediauitgeverij Springer Verlag. Kachelmann is na 132 dagen in voorarrest momenteel op vrije voeten.

Jörg Kachelmann