CHRISTCHURCH - De noodtoestand in de door een zware aardbeving getroffen Nieuw-Zeelandse stad Christchurch blijft in ieder geval van kracht tot woensdagmiddag. Dat meldden de autoriteiten in Nieuw Zeeland maandag.

De schade door het natuurgeweld van zaterdag wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro. Meer dan vijfhonderd gebouwen raakten volgens lokale media beschadigd.

Circa negentig panden moeten vermoedelijk worden gesloopt in de stad op het Zuidereiland die 380.000 inwoners telt.

Premier John Key van Nieuw-Zeeland noemde het ''een absoluut wonder'' dat niemand is omgekomen door de aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter.

Het gebeurde terwijl bijna iedereen nog sliep. Door de beving, de zwaarste in Nieuw-Zeeland in tachtig jaar, raakten twee mensen ernstig gewond.

Instortingsgevaar

De politie en het leger hebben wegen van en naar het stadscentrum geblokkeerd in verband met instortingsgevaar van gebouwen. Scholen en bedrijven blijven gesloten totdat de schade helemaal is geïnventariseerd.

Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. De meeste richten weinig tot geen schade aan. Er gelden in het land zeer strenge bouwvoorschriften. De laatste grote aardbeving met veel schade was in 1931. Toen vielen er in de stad Napier op het Noordereiland 256 doden.

Aardbeving Nieuw-Zeeland