AMSTERDAM - De piloot van het vrachtvliegtuig van UPS dat vrijdag bij Dubai verongelukte had melding gemaakt van rook in de cockpit. Hij probeerde terug te keren naar het vliegveld van waar hij was opgestegen, maar kon de Boeing 747-400 niet meer in de lucht houden.

Dat hebben onderzoekers in de Emiraten zondag meegedeeld.

Het vliegtuig was in Dubai opgestegen voor een vlucht naar Keulen. Ongeveer twintig minuten na het vertrek kregen de verkeersleiders van hun collega's in Bahrein te horen dat de piloot omkeerde omdat er rook was in de cockpit.

Rondje

De verkeersleiders in Dubai gaven toestemming om te landen, maar omdat de Boeing te hoog kwam aanvliegen, moest hij nog een rondje maken. Het toestel verloor snel hoogte en stortte neer in onbewoond terrein tussen twee snelwegen. De twee bemanningsleden kwamen om het leven.

Inmiddels is de cockpit voice recorder geborgen. Naar de flight data recorder werd nog gezocht. Volgens UPS was het vliegtuig drie jaar oud, was er geen achterstallig onderhoud en had het in juni een inspectiebeurt met succes doorstaan.

Een team van de Amerikaanse transportveiligheidsraad NTSB is naar Dubai vertrokken om te helpen de oorzaak van het ongeluk te achterhalen.