CHRISTCHURCH - Het zal zeker een jaar duren voordat alle schade van de zware aardbeving die de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zaterdag vroeg trof, weer is hersteld.

Er zijn volgens lokale media zondag meer dan vijfhonderd gebouwen beschadigd waarvan er negentig vermoedelijk moeten worden gesloopt. De schade door het natuurgeweld wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro.

Premier John Key noemde het ''een absoluut wonder'' dat niemand is omgekomen door de aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Het gebeurde terwijl bijna iedereen nog sliep.

Gewonden

Door de beving raakten twee mensen ernstig gewond. Het epicentrum van de beving lag 45 kilometer ten westen van de tweede stad van het land op een diepte van 30 kilometer.

Naast de schade aan de gebouwen zijn veel wegen en bruggen vernield. Nog drieduizend huizen zaten zondag zonder stroom. De meeste scholen en openbare gebouwen blijven de komende twee dagen nog dicht.

Drinkwater

In Christchurch had zondag 20 procent nog geen drinkwater. In de stad geldt de noodtoestand en in het zakencentrum is een uitgaansverbod van kracht van 19.00 uur tot 07.00 uur. De maatregel beoogt vooral te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden van vallend puin.

Intussen trekt een zware storm richting Christchurch en de omliggende regio Canterbury. De storm trekt in de nacht en maandag over de stad die 380.000 inwoners telt. Er worden windsnelheden tot 130 kilometer per uur verwacht.

Nieuwe schade

Samen met naschokken kan de storm nieuwe schade veroorzaken. Zeker tweehonderd mensen brengen de nacht van zondag op maandag in de noodopvang door.

Nieuw-Zeeland wordt elk jaar getroffen door 14.000 aardbevingen. Ze richten echter weinig schade aan. Er gelden in het land zeer strenge bouwvoorschriften. De laatste grote aardbeving met veel schade was in 1931. Toen vielen er in Napier 256 doden.