BRUSSEL - Enkele Franstalige Belgische politieke kopstukken hebben dit weekeinde gewaarschuwd dat het einde van België in zicht is.

Demissionair vicepremier Laurette Onkelinx, lid van de socialistische PS, zei zondag in de krant La Dernière Heure dat een splitsing overwogen moet worden. ''We kunnen niet meer ontkennen dat dat de wens is van een groot deel van de Vlaamse bevolking.''

Minister-president Rudy Demotte van de Waalse regioregering (ook PS) vindt dat Wallonië niet bang moet zijn om het heft in eigen hand te nemen. ''We hebben er de middelen en de capaciteiten voor'', verklaarde hij zaterdag tegenover de Waalse publieke omroep RTBF.

Onderhandelingen

Vrijdag liepen onderhandelingen over een nieuw Belgisch kabinet onder leiding van PS-leider Elio Di Rupo stuk. De Vlaams-nationalistische N-VA en de Vlaamse christendemocraten vonden een voorstel van hem voor een staatshervorming onvoldoende.

Koning Albert II benoemde zaterdagavond twee bemiddelaars die de gesprekken weer vlot moeten trekken. Het gaat om Kamervoorzitter André Flahaut (SP) en Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA).

Bart De Wever

N-VA-leider Bart De Wever verwelkomde zondag het besluit van de vorst. ''Na de ontgoocheling van de voorbije dagen moeten we opnieuw proberen constructief te werken en zoeken naar oplossingen. De huidige problemen dramatiseren helpt niemand vooruit.''

De Wever, wiens partij op termijn streeft naar een onafhankelijke Vlaamse republiek, geldt in Franstalig België als de belangrijkste veroorzaker van de impasse waarin de formatie is beland.