ROME - Premier Silvio Berlusconi van Italië is zaterdag de parlementariërs die zich in juli van zijn partij afscheidden, tegemoetgekomen.

De omstreden maatregel waarmee hij volgens de critici gerechtelijke vervolging wilde voorkomen maakt niet langer deel uit van een reeks voorstellen waarvoor hij later deze maand het vertrouwen van het parlement zal vragen.

De 73-jarige premier maakte dat zaterdag in een videoboodschap aan zijn aanhangers bekend.

Rechtsstelsel

De hervorming van justitie, die bedoeld zou zijn om het rechtsstelsel te ontlasten, zou betekenen dat een zaak die niet binnen zes jaar is afgesloten, als afgehandeld wordt beschouwd. Berlusconi is in een aantal zaken verwikkeld die zich al jaren voortslepen.

Eind juli splitsten ontevreden parlementariërs van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid zich af. Daarmee leek de premier beroofd van zijn comfortabele meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer.

Vertrouwen

De dissidenten besloten zich af te scheiden nadat het bestuur van de partij het vertrouwen in medeoprichter Gianfranco Fini had opgezegd.

Die vindt onder meer dat politici tegen wie een justitieel onderzoek loopt, moeten aftreden. Fini is voorzitter van de Kamer. De 33 afgevaardigden en tien senatoren gingen door onder de naam Toekomst en Vrijheid voor Italië. Fini behoort overigens niet tot hen.

Criminaliteit

De voorstellen waarvoor de regering het vertrouwen zal vragen, hebben betrekking op hervormingen van de belastingen, het federalisme, de hulp aan het arme zuiden van het land en maatregelen om de criminaliteit en immigratie in te tomen.

Als de regering de stemming verliest, zal president Giorgio Napolitano de partijen om hun mening over de vorming van een overgangsregering vragen. Berlusconi is fel tegen zo'n oplossing. Hij wil dat de president in dat geval nieuwe verkiezingen uitschrijft.