MINSK/MOSKOU - Een tegenstander van het regime van president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland is dood aangetroffen in zijn weekendhuis in de buurt van de hoofdstad Minsk. Dat heeft de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Charta 97 zaterdag bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie meldde zaterdag dat de 36-jarige Oleg Bebenin zelfmoord heeft gepleegd door zich op te hangen, maar tegenstanders van het bewind sluiten dat uit. Volgens het Openbaar Ministerie zijn in het huis en op het lichaam geen sporen van geweld gevonden.

Op de grond lag een omvergeworpen kruk. De critici van Loekasjenko wezen erop dat er geen afscheidsbrief is gevonden en dat Bebenin gelukkig getrouwd was en nog grote plannen had.

Website

Bebenin leidde sinds 1998 de belangrijke oppositiewebsite charter97.org. De regering maakte hem het leven meer dan eens zuur, maar desondanks bleef hij de website publiceren.

De autoritaire Loekasjenko leidt Wit-Rusland met harde hand. Het land wordt wel de ''laatste dictatuur van Europa'' genoemd.

Mysterieuze omstandigheden

Het is vaker voorgekomen dat tegenstanders van Loekasjenko onder mysterieuze omstandigheden stierven. Telkens weer zijn er berichten over arrestaties van tegenstanders van het regime of van invallen in huizen van strijders voor de burgerrechten.

Uit onderzoek van de Raad van Europa bleek enkele jaren geleden dat tegenstanders van Loekasjenko in 1999 door een zogeheten doodseskader, dat nauwe banden met de politieke leiders had, waren ontvoerd en vermoord.

Oneerlijk

Loekasjenko zal naar verwachting binnenkort bekendmaken wanneer de Wit-Russen een nieuwe president kiezen.

Dat zou nog dit jaar moeten gebeuren. Internationale waarnemers hebben de verkiezingen onder Loekasjenko steevast als oneerlijk aangemerkt.