BRUSSEL - De Belgische koning Albert II ontvangt zaterdag de voorzitters van de politieke partijen om hun oordeel te horen over de totale impasse waarin de kabinetsformatie is beland.

Vrijdagavond kwam Wouter Beke van de christendemocratische CD&V al langs op het paleis in Laken. Zaterdag zijn de andere kopstukken aan de beurt.

Preformateur Elio Di Rupo diende vrijdagmiddag zijn ontslag in bij de koning nadat een 'ultiem' compromisvoorstel door twee van de zeven onderhandelende partijen - de Vlaams-nationalistische N-VA en CD&V - was afgewezen.

De vorst houdt de ontslagaanvraag voorlopig nog in beraad. Volgens Belgische media probeert hij tijd te winnen.

Wanhoop

De kranten lijken inmiddels de wanhoop nabij over de politieke situatie in het land. Het Laatste Nieuws vraagt zich af wanneer er eindelijk een nieuwe regering aantreedt.

''Allerheiligen is te vroeg, misschien Sinterklaas ook. Kerstmis dan maar?''

Coma

De Franstalige kranten wijzen met de beschuldigende vinger naar N-VA en CD&V, die telkens de voorstellen van Di Rupo voor een staatshervorming van tafel veegden.

De kranten maken zich zorgen over de toekomst van het land. Dat ligt volgens La Dernière Heure al drie jaar in coma.

De nu demissionaire regering-Leterme kwam ook nauwelijks aan regeren toe door voortdurend geruzie tussen Vlamingen en Franstaligen.

Bemiddelaar

Het is nog onduidelijk hoe de formatie verder gaat. Mogelijk benoemt de koning eerst een bemiddelaar.

In de Franstalige pers wordt erop aangedrongen N-VA-leider Bart De Wever, wiens partij bij de verkiezingen van 13 juni de grootste werd, een oplossing te laten zoeken.