SEOUL - De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yu Myung-hwan, is opgestapt na een rel over een baan die zijn dochter leek te krijgen op zijn ministerie. Dit berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zaterdag.

Yu Myang-hwan, die sinds februari 2008 de post bekleedde, wordt van nepotisme beschuldigd omdat zijn dochter op een merkwaardige manier een belangrijke functie op Buitenlandse Zaken leek te krijgen.

De dochter, Yu Hyun-sun, werkte van 2006 tot 2009 op contractbasis op het ministerie.

Ze solliciteerde er dit jaar voor een nieuwe post, maar alle acht voor de functie geselecteerde sollicitanten werden afgewezen, inclusief Yu Hyun-sun die niet beschikte over een vereist document over haar talenkennis.

Geruchten

Enige tijd later kwam er een nieuwe ronde met nieuwe kansen waar Yu Hyun-sun weer aan mee kon doen, ditmaal met het document dat ze eerder miste. Ze kreeg de baan en zou deze maand beginnen.

Dat leidde tot een stroom van geruchten onder meer op internet over vriendjespolitiek. De nieuwe sollicitatieronde zou slechts een truc zijn geweest om de dochter van de minister de tijd te geven het ontbrekende document te regelen. Ze heeft op de valreep van de functie afgezien.