BRASILIA - Dilma Rousseff maakt een grote kans president van Brazilië te worden, als eerste vrouw ooit. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, krijgt de socialiste meer dan de helft van de stemmen.

Dat blijkt uit een peiling die de krant Globo vrijdag (lokale tijd) publiceerde.

In de enquête heeft Rousseff, kandidaat van de regerende Arbeiderspartij, de steun van 51 procent van de ondervraagden. Daarmee zou ze bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 3 oktober direct verkozen zijn.

Haar naaste rivaal José Serra, kandidaat van de links-liberale oppositie, komt in de peiling niet verder dan 27 procent. Het verschil tussen de twee is de afgelopen weken snel groter geworden. Begin augustus stond Rousseff nog op 39 procent, tegen 34 procent voor Serra.

Lula

Rousseff profiteert van de populariteit van de huidige president, haar partijgenoot Luiz Inácio Lula da Silva. Meer dan driekwart van de Brazilianen is tevreden over de regering, blijkt uit dezelfde peiling.

Lula is bezig aan zijn tweede termijn als president en kan niet worden herkozen. Brazilië geldt, met China en India, als een van de belangrijkste opkomende economieën.