LISSABON - Zes Portugezen zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen tussen de vijf en achttien jaar voor het seksueel misbruiken van tientallen kinderen in een staatsweeshuis in de jaren negentig.

Onder de veroordeelden zijn een bekende televisiepresentator, een oud-ambassadeur en een advocaat.

De zwaarste straf was voor Carlos Silvino, een voormalige chauffeur en tuinman van het Casa Pia-weeshuis in de hoofdstad Lissabon, die schuld bekende.

Hij gaf meer dan zeshonderd gevallen van seksueel misbruik toe. Daarbij ging het om 32 jongens. Ook leverde hij de slachtoffertjes uit aan rijke pedofielen.

Leugens

De anderen kregen tussen vijf en zeven jaar cel. Allen stellen dat hun leven verwoest is door de rechtszaak. Tv-presentator Carlos Cruz: ''Dit is een van de meest monsterlijke, juridische fouten in de geschiedenis van Portugal.''

Volgens hem is de zaak gebaseerd op leugens en manipulaties. Eén verdachte in de zaak, de vrouwelijke eigenaar van een huis waar orgies zouden hebben plaatsgehad, werd vrijgesproken.

Waarheid

Enkele slachtoffers waren aanwezig bij de uitspraak, die urenlang duurde. ''We zijn allemaal erg blij. We kunnen nu eindelijk zeggen dat deze pedofielen veroordeeld zijn'', aldus Bernardo Teixeira.

Slachtoffer Pedro Namora zei te hopen dat iedereen in Portugal nu gelooft dat de jongens vanaf het begin de waarheid hebben verteld.

Compensatie

Het misbruik in Casa Pia zou al in de jaren zeventig zijn begonnen, maar werd pas in 2002 bekend. De rechtszaak begon in 2004 en is daarmee een van de langst durende in de geschiedenis van Portugal.

Tijdens de behandeling werden meer dan achthonderd getuigen en experts gehoord.

In maart 2006 bepaalde een rechter dat de Portugese overheid 2 miljoen euro compensatie moest betalen aan 44 voormalige bewoners van Casa Pia, omdat zij niet voldoende zijn beschermd.