BRUSSEL - De Belgische preformateur Elio Di Rupo heeft vrijdag zijn ontslag aangeboden aan koning Albert II.

De Belgische koning Albert II houdt het verzoek van Di Rupo voorlopig in beraad. Het koninklijk paleis heeft dat vrijdag laten weten na een onderhoud tussen de vorst en de socialistenvoorman.

Eerder had Di Rupo de zeven partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet een 'ultiem' compromisvoorstel gedaan, maar dat is niet aanvaard. Di Rupo zou begin van de avond een persconferentie geven.

Definitief mislukt

De Franstalige socialist Di Rupo wilde de afgelopen weken al twee keer eerder zijn opdracht teruggeven, maar telkens wist de koning hem te bewegen om in functie te blijven. Deze keer lijken de besprekingen onder zijn leiding definitief te zijn mislukt.

De onderhandelingen gaan tussen Vlaamse en Franstalige socialisten, christendemocraten en groenen en de Vlaams-nationalistische N-VA. Zij moesten het eens zien te worden over een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie biedt.

Kieskring

Ook de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en extra geld voor Brussel waren belangrijke agendapunten. De kloof tussen de Franstalige partijen en vooral de N-VA hierover bleek niet te overbruggen.

Het mislukken van Di Rupo's missie komt niet onverwacht. Het vertrouwen tussen de onderhandelaars was al dagen zoek. Een gesprek van de preformateur met N-VA-leider Bart De Wever donderdag bracht geen soelaas.

Bemiddelaar

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Mogelijk wijst de koning een ervaren staatsman, bijvoorbeeld oud-premier Wilfried Martens of diens opvolger Jean-Luc Dehaene, aan als bemiddelaar of verkenner.

Iets soortgelijks gebeurde tijdens de ellenlange formatie van 2007. Die leidde uiteindelijk tot de vorming van het kabinet-Leterme, dat na voortdurende personeelswisselingen in april definitief ten val kwam.