JAKARTA - Op het Indonesische eiland Sumatra is vrijdag paniek ontstaan na een nieuwe uitbarsting van de vulkaan Sinabung.

Volgens The Jakarta Post lagen veel mensen die waren teruggekeerd naar hun dorpen op de hellingen van de berg na twee eerdere erupties, te slapen toen de vulkaan weer actief werd rond kwart voor vijf 's morgens.

Het was de zwaarste uitbarsting tot nog toe. In de afgelopen dagen hadden vulkanologen al gewaarschuwd dat de hoogste alarmfase nog altijd van kracht was, maar veel Sumatranen trokken zich daar niets van aan en verlieten opvangkampen.

Evacuatie

De uitbarsting van de Sinabung van zondag was de eerste in vierhonderd jaar. Een tweede, krachtiger uitbarsting volgde maandagochtend, waardoor pluimen donkergrijze rook en vulkaanas tot 2 kilometer hoogte stegen. De autoriteiten evacueerden circa 30.000 mensen.

De uitbarsting in de nacht van donderdag op vrijdag duurde dertien minuten. De vulkaanas en rook bereikte een hoogte van 3 kilometer. Vulkaanexperts willen in de komende dagen extra meetapparatuur plaatsen op de Sinabung in het noorden van Sumatra.

130 actieve vulkanen

Vulkaanuitbarstingen komen veel voor in Indonesië. Op dit moment staan circa 130 vulkanen te boek als actief.

De Sinabung ligt in de omgeving van het circa 100 kilometer lange en 30 kilometer brede Tobameer. Het grootste meer van Zuidoost-Azië ontstond na een extreem zware vulkaanuitbarsting. Die had volgens archeologen plaats tussen de 69.000 en 77.000 jaar geleden en veroorzaakte bijna de ondergang van de mensheid.

Nieuwe uitbarsting Sumatra