PARIJS - De positie van de Franse minister van Arbeid, Eric Woerth, wankelt. Donderdag gaf hij toe in 2007 de destijds toekomstige werkgever van zijn echtgenote te hebben voorgedragen voor de hoge Franse onderscheiding van het Légion d'honneur.

Afgelopen weken had hij dat nog ontkend, berichtten Franse media.

Woerth spreekt tegen iets verkeerd te hebben gedaan, maar zijn positie lijkt steeds penibeler, nu donderdag ook premier François Fillon hem niet meer uitdrukkelijk steunde.

Woerth droeg als parlementslid Patrice de Maistre, de financieel adviseur van L'Oréal-miljardair Liliane Bettencourt, voor de eretitel voor aan toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en huidig president Nicolas Sarkozy.

Pensioenhervormingen

De brief is aan Franse media gelekt, een week voordat Woerth de pensioenhervormingen moet presenteren.

Wat begon als een familievete tussen L'Oréal-erfgename Bettencourt en haar dochter is uitgelopen op een serie onderzoeken naar politieke donaties, witwassen en belastingontduiking.

Bettencourt

Woerth, een bondgenoot van Sarkozy, kwam onder vuur te liggen toen bekend werd dat zijn echtgenote een baan had bij de administratie van Bettencourt. Die legde ze onlangs neer om de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen.

Bettencourt wordt beschuldigd van belastingontduiking en van het doneren van te grote bedragen aan de verkiezingskas van de partij van Sarkozy. Woerth was toen dit speelde als minister belast met het bestrijden van belastingontduiking én als partijbons met fondsenwerving voor de verkiezingskas.