NEW ORLEANS - Eigenaar Mariner Energy van het boorplatform in de Golf van Mexico waar donderdag een brand plaatsvond, heeft bij een vlucht over de installatie geen gelekte olie gezien.

De Amerikaanse kustwacht kan zijn eerdere berichten over een gelekt oliespoor van anderhalve kilometer niet meer bevestigen. Wel is de brand op het boorplatform geblust, berichtten Amerikaanse media.

Volgens een woordvoerder van Mariner Energy was er geen sprake van een explosie, zoals eerder bericht, maar was er brand uitgebroken in of vlakbij de verblijven van de werknemers op het dek.

Veiligheid

Alle dertien aanwezigen op het platform zijn in veiligheid gebracht. Niemand raakte volgens het bedrijf gewond.

Het platform ligt meer dan 140 kilometer ten zuiden van de Amerikaanse kuststaat Louisiana. Vanuit de steden New Orleans en Houston waren reddingsschepen en blushelikopters naar de plaats van het incident gestuurd.

Platform

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Wel is bekend dat er onderhoud aan het platform werd gepleegd, waardoor de installatie niet in productie was. Opgeslagen materialen voedden het vuur, en niet brandstof uit de pijpleiding. De zeven boorputten zijn dicht, aldus de zegsman van Mariner Energy.

De explosie kwam vier maanden na de ondergang van het boorplatform Deepwater Horizon, eveneens in de Golf van Mexico. Daarbij stierven elf arbeiders en ontstond de grootste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Pas op 15 juli werd het olielek gedicht.

Milieuorganisaties

De plekken waar de incidenten met de boorplatformen zich voordeden, liggen enkele honderden kilometers van elkaar. Op de plek waar het donderdag misging met het platform van Mariner Energy is de zee circa honderd meter diep.

Milieuorganisaties grepen het voorval donderdag aan om aandacht te vragen voor het gebrekkige toezicht op booroperaties van oliemaatschappijen op open zee.

''Hoe vaak gaan we nog gokken met levens, economieën en ecosystemen?'', zo stelde John Hocevar van de Amerikaanse tak van Greenpeace een retorische vraag. ''Het is tijd dat we leren van onze fouten en verder kijken dan olie.''