KAAPSTAD - Zuid-Afrika hervat vanaf 31 december de uitzettingen van Zimbabwanen. De Zuid-Afrikaanse regering heft vanaf die datum hun speciale status op, berichtten Zuid-Afrikaanse media donderdag.

Zimbabwanen in Zuid-Afrika hebben enkele maanden de tijd gekregen om hun papieren in orde te maken.

De uitzettingen werden in april vorig jaar gestaakt na de massale toestroom van Zimbabwanen die de politieke instabiliteit en ingestorte economie in hun land ontvluchtten.

Situatie

Volgens de Zuid-Afrikaanse regering is de situatie in het buurland weer voldoende gestabiliseerd. Daarom zullen Zimbabwanen over enkele maanden weer net als alle andere buitenlanders worden behandeld.

In Zuid-Afrika verblijven ongeveer 2 miljoen Zimbabwanen. In 2008 kwamen in Zuid-Afrika ruim zestig buitenlanders om het leven door gewelddadige uitingen van vreemdelingenhaat.

Laag salaris

Arme Zuid-Afrikanen beschuldigden buitenlandse vluchtelingen uit andere Afrikaanse landen ervan de schaarse banen voor hun neus weg te kapen door voor een zeer laag salaris te werken. De vrees bestond dat het geweld na het WK-voetbal van deze zomer weer zou oplaaien.

Mensenrechtenorganisaties veroordelen het besluit van de Zuid-Afrikaanse regering. De situatie in Zimbabwe is met de eenheidsregering enigszins gestabiliseerd, maar de overgrote meerderheid van de inwoners leeft in extreme armoede.