WASHINGTON - Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft donderdag in Washington het directe overleg geopend tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Het is de eerste keer sinds december 2008 dat de leiders van Israël en de Palestijnen weer rechtstreeks met elkaar spraken.

Het vredesoverleg werd afgebroken toen Israël de Gazastrook bombardeerde en binnenviel, waarbij circa 1300 inwoners van Gaza werden gedood.

Tweestatenoplossing

Volgens Clinton worden de zaken er niet makkelijker op als er nog langer wordt gewacht. De Amerikaanse president Barack Obama spoorde beide partijen de dag ervoor al aan het momentum met beide handen aan te grijpen.

De tweestatenoplossing is de enige oplossing, verklaarde Clinton, die tegelijkertijd benadrukte dat de Verenigde Staten geen oplossingen zullen opleggen. ''Alleen u kunt dit doen'', sprak ze Abbas en Netanyahu toe.

Pijnlijke concessies

''Het wordt niet eenvoudig'', waarschuwde Netanyahu alvast. ''Een ware vrede, een blijvende vrede, kan alleen worden bereikt door pijnlijke concessies van beide zijden. Wij verwachten dat u bereid bent Israël te erkennen als de natiestaat van het Joodse volk'', zei Netanyahu tegen Abbas.

De Palestijnen vrezen dat erkenning van een Joodse staat het recht op terugkeer ondermijnt van Palestijnse vluchtelingen die Israël verlieten toen het in 1948 ontstond.

Vredesbesprekingen

Uren voor het begin van de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen kondigden Joodse kolonisten nieuwe bouwplannen aan in hun enclaves op de Westelijke Jordaanoever. Naftali Bennet, directeur van de kolonistenorganisatie Yesha, schendt daarmee een overheidsmaatregel om de bouw gedeeltelijk op te schorten tot 26 september.

Abbas dreigde Netanyahu tijdens onderling overleg direct de stekker uit de onderhandelingen te trekken als Joodse kolonisten hun bouwactiviteiten in de bezette gebieden hervatten, aldus een Palestijnse functionaris. Ook dient Israël de blokkade van de Gazastrook volledig te beëindigen, verklaarde Abbas stellig. Abbas leidt het bestuur van een aantal kleine enclaves op de bezette Westoever.

Israëlische burgers

Clinton veroordeelde de twee door Hamas geclaimde aanslagen dinsdag en woensdag op Israëlische burgers, waarbij vier van hen werden gedood en twee gewond raakten. Hamas, die fel tegen de gesprekken is en geen Israëlische staat accepteert, dreigde donderdag opnieuw met ''meer dodelijke aanslagen op Israëliërs''. Enkele honderden van haar leden zijn opgepakt na de beide aanslagen.

De verwachtingen voor het vredesoverleg over onder meer de vorming van een Palestijnse staat zijn niet hoog gespannen. Daarvoor zijn de meningen te zeer verdeeld. Maar George Mitchell, de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, noemde het eerste overleg van anderhalf uur tussen hem, Clinton, Abbas en Netanyahu ''productief''. Daarna volgde nog een keer anderhalf uur tussen Abbas en Netanyahu onderling.

De beide leiders gaan elke twee weken met elkaar om de tafel zitten. De eerste afspraak is op 14 en 15 september in Egypte.

Vredesoverleg Israël en Palestijnen