AMSTERDAM – Het verzoek van de 33 gevangen Chileense mijnwerkers om sigaretten en alcoholische dranken is door een arts van NASA afgewezen.

De kompels hadden de autoriteiten om de genotsmiddelen gevraagd in de hoop daarmee hun ondergrondse beproeving iets te verlichten.

Uit een rapport waarover onder meer the Telegraph schrijft, zou blijken dat sommige kompels een alcoholverslaving hebben en inmiddels met ontwenningsverschijnselen kampen.

“We zullen eerst moeten zorgen dat ze weer een normaal voedselpatroon krijgen voordat we gaan nadenken over bier en wijn”, aldus NASA-arts Michael Duncan tegenover de krant.

NASA helpt bij het ondersteuningsprogramma omdat de ruimtevaartorganisatie veel ervaring heeft met het gezond houden van mensen in extreem kleine ruimtes.

Ontkent

De Chileense overheid ontkent de alcoholproblemen. Minister van gezondheid Jaime Manalich geeft toe dat sommige kompels gewoonlijk “behoorlijk wat drinken”. Maar verklaart tegenover Sky News dat er “tot nu toe geen enkel probleem is met de afwezigheid van alcohol”.

De sterk vermagerde mannen krijgen momenteel via smalle buizen voedsel met veel proteïne en calorieën toegediend. Aan sigarettenverslavingen wordt middels nicotinepleisters en kauwgom wel tegemoet gekomen.
 

Reddingsoperatie

De San Jose kopermijn bij de stad Copiapo in het noorden van Chili stortte 5 augustus in. Twee weken later ontdekten reddingsmedewerkers dat alle 33 werkers nog in leven zijn. De groep zit op 700 meter diepte vast. De reddingsoperatie gaat waarschijnlijk nog maanden duren.

President Sebastian Pinera herhaalde woensdag (plaatselijke tijd) de hoop dat de mijnwerkers met kerst thuis zullen zijn.

Pinera zei in een speech dat het onmogelijk is dat de mannen de Chileense Onafhankelijkheidsdag op 18 september boven de grond zullen meemaken, maar benadrukte volgens AP dat “de regering er alles aan doet om ervoor te zorgen dat we kerst en Nieuwjaar samen kunnen vieren”.

Het persbureau meldt verder dat experts de schatting van de regering aan de ruime kant vinden. Een reddingsoperatie binnen een paar weken is uitgesloten , maar de schatting van de Pinera is het dubbele van wat realistisch is, zo menen zij.

Maaltijd

Familieleden die voor de BBC een dagboek bijhouden melden een lichtpuntje: de kompels hebben voor het eerst sinds hun gevangenschap iets anders te eten gekregen dan vloeibaar voedsel. Ze kregen woensdag een uitgebreide maaltijd van kip, steak, sandwiches en fruit.

Bekijk video: Omstandigheden mijnwerkers verbeterd:

 

Mijnramp Chili