WASHINGTON - Aan de vooravond van de Midden-Oostentop in Washington spreekt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu warme woorden over de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

''U bent mijn partner in de vrede. Het is aan ons om naast en met elkaar te leven'', zal hij woensdag (lokale tijd) zeggen in een toespraak tijdens een galadiner op het Witte Huis. Het kantoor van Netanyahu heeft de tekst al vrijgegeven.

In de rede pleit Netanyahu ook voor 'een veilige en duurzame vrede' tussen Israël en de Palestijnen. ''We zoeken geen kort intermezzo tussen twee oorlogen, we zoeken geen tijdelijke rust tussen terreurgolven'', aldus de Israëlische premier.

Terreur

Netanyahu zal in zijn toespraak verder wijzen op twee eerdere toezeggingen van Israël: ''We verlieten Libanon en kregen terreur. We verlieten Gaza en kregen terreur. We willen er zeker van zijn dat het gebied dat we opgeven niet verandert in een derde door Iran gesteunde terreurenclave, gericht op het hart van Israël.''

Israël en de Palestijnen praten donderdag weer rechtstreeks met elkaar. Het is het eerste directe overleg tussen de strijdende partijen in anderhalf jaar tijd.

Gazastrook

Het vredesoverleg in het Midden-Oosten was in december 2008 afgebroken, toen Israël de Gazastrook bombardeerde en binnenviel. Beide partijen hebben ingestemd met een limiet van een jaar voor de directe onderhandelingen.

De verwachtingen voor het overleg over onder meer de status van in 1967 bezet Oost-Jeruzalem, de Israëlische nederzettingen op de Westoever en de vorming van een Palestijnse staat, zijn niet hoog gespannen. Daarvoor zijn de meningen te verdeeld.

Aanslag

De top op het Witte Huis in Washington wordt overschaduwd door een aanslag dinsdag bij Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever. Vier Israëliërs werden doodgeschoten vanuit een voorbijrijdende auto.

De verantwoordelijkheid is opgeëist door de radicale Palestijnse Hamasbeweging. Woensdag raakten twee Israëliërs gewond door een schietpartij op de Westoever. Amerikaanse, Israëlische en Palestijnse functionarissen zeggen dat de aanslagen de gesprekken niet zullen ondermijnen.