WASHINGTON - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, verzekerd dat er geen verlenging komt van de bouwstop in de Israëlische kolonies in bezet gebied.

Dit heeft Netanyahu woensdag via medewerkers laten weten.

Het is volgens Netanyahu onmogelijk dit onderwerp, de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, aan het begin en los van andere kwesties aan te snijden.

Het hoort bij een permanente regeling, zei Netanyahu dinsdag tegen Clinton. Woensdag is Netanyahu besprekingen begonnen met de Amerikaanse president Barack Obama.

Verstandhouding

De Israëli's hebben de kolonisatie tien maanden lang stilgelegd tot 26 september. Daarmee zou een betere verstandhouding met de Palestijnen naderbij moeten komen.

De Palestijnen hebben gezegd dat de directe onderhandelingen die donderdag onder Amerikaanse leiding in Washington beginnen meteen afgelopen zullen zijn als de bouwstop niet wordt verlengd.

Directe gesprekken

De onderhandelingen in Washington zijn de eerste directe gesprekken tussen beide partijen sinds eind 2008, toen Israël begon met buitengewoon bloedige aanvallen op de dichtbevolkte Gazastrook. Israël was op 1 september 2005 opgehouden met de bezetting van de Palestijnse kuststrook.

Israël bezette in 1967 onder meer Arabisch Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Het koloniseert die bezette gebieden nog steeds. Dat is in strijd met het internationaal recht. De Verenigde Naties eisen net als de Palestijnen al decennialang tevergeefs dat Israël de in dat jaar bezette gebieden teruggeeft.