PARAMARIBO - De Surinaamse president, Desi Bouterse, gaat vrijdag weer aan het werk. Hij installeert dan nieuwe leden van de staatsraad.

De staatsraad is een grondwettelijk orgaan, dat adviseert over wetsontwerpen die de regering indient bij de volksvertegenwoordiging, de Nationale Assemblee.

Waarnemend president Robert Ameerali ontzenuwt geruchten als zou Bouterse een beroerte of hersenbloeding hebben gehad. ''Hij is oververmoeid, had een griep en moest rust houden. Hij heeft geen beroerte gehad'', verzekerde Ameerali.

Dinsdag spraken Ameerali en enkele ministers vier uur met Bouterse. Hij filmde de ontmoeting.

Staatsbezoek

Bouterse zal op 6 september zijn eerste staatsbezoek brengen, aan zijn Guyanese collega Bharrat Jagdeo. Twee dagen later wordt hij in Paramaribo opgehaald door een vliegtuig van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Bouterse brengt een officieel bezoek aan Caracas. Op 25 september zal het Surinaamse staatshoofd de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken.

In de marge van de vergadering heeft hij een onderhoud met staatshoofden van Frankrijk, China, India, Zuid-Korea en enkele regionale staatshoofden.