AMSTERDAM – Earl is woensdag in kracht afgenomen tot een orkaan van categorie 3. De orkaan vormt wel nog steeds een bedreiging voor de Amerikaanse oostkust.

Woensdagochtend om 5.00 uur (lokale tijd) bevond Earl zich op 1315 kilometer van North Carolina, meldt het Nationaal Orkaancentrum in Miami aan CNN.

Maandag zwol Earl op tot een zeer krachtige orkaan van de vierde categorie op de zogeheten Saffir-Simpson-schaal.

Veel toeristen op een van de populaire vakantie-eilanden Ocracoke in de staat Norh Carolina worden woensdag uit voorzorg per boot naar het vaste land gebracht. Persbureau AP weet te melden dat de autoriteiten van het eiland klaar staan voor meer evacuaties wanneer Earl de kust mocht naderen.

Bewoners

De ongeveer achthonderd bewoners van Ocracoke Island hoeven het eiland niet verplicht te verlaten. Hoofd van de plaatselijke hulpdiensten Lindsey Mooney zeg tegenover AP wel te hopen dat veel inwoners de toeristen zullen volgen.

Op andere eilanden langs de oostkust van de Verenigde Staten zijn, in afwachting van hoe Earl zich de komende uren ontwikkelt, nog geen maatregelen getroffen.

Earl trok zondag en maandag langs de Bovenwindse eilanden en passeerde de kust van Sint Maarten op enkele tientallen kilometers afstand. De orkaan zorgde voor schade en veel omgewaaide bomen. Er vielen geen doden of ernstig gewonden.

Fiona

De bevolking van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius moeten zich inmiddels al weer bezig houden met de mogelijke komst van een nieuwe orkaan, Fiona. Voor de Bovenwindse eilanden is inmiddels een Tropical Storm Watch afgekondigd.

Fiona is de Caribische Zee binnen getrokken en neemt in kracht toe. De verwachting is echter dat het front ver voor de kust van Sint Maarten voorbij zal trekken.

Orkaan Earl