STOCKHOLM - Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft het voorlopig onderzoek wegens verkrachting tegen oprichter Julian Assange van de onthullingssite WikiLeaks heropend.

Hoofdaanklaagster Marianne Ny heeft dat woensdag gemeld. Eerder had een lagere officier het onderzoek stopgezet.

''Er is reden om aan te nemen dat er een misdrijf is gepleegd. Gezien de informatie die nu beschikbaar is, is mijn oordeel dat het misdrijf verkrachting is'', zei Ny.

Het Openbaar Ministerie had Assange maandagavond verhoord. ''Meer onderzoek is nodig voor een definitief oordeel.''

Klokkenluider

De Australiër Assange (39) was twee weken geleden in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Zelf meent hij dat de beschuldigingen zijn bedoeld om zijn werk als zogeheten klokkenluider te ontwrichten.

Zijn website WikiLeaks publiceerde in juli bijna 77.000 geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie en de inlichtingendienst CIA over de oorlog in Afghanistan, tot onvrede van de Amerikaanse overheid.

Veiligheid

Het wil er de komende weken nog 15.000 openbaren. De site toonde eerder dit jaar hoe een Amerikaanse legerhelikopter in Irak in 2007 een groep onschuldige mensen doodde, onder wie twee journalisten van persbureau Reuters.

Assange had tot dusver geen vaste woonplaats wegens zijn persoonlijke veiligheid. Hij verbleef veel in IJsland, dat de vrijheid van meningsuiting streng beschermt. Dinsdag werd bekend dat Assange in Zweden wil gaan wonen.

Beschermen

Hij heeft op 18 augustus een verblijfs- en werkvergunning aangevraagd, bevestigde de Zweedse immigratiedienst. Door vast in Zweden te gaan wonen, wil Assange zijn website beter beschermen.

Hij kan dan in Zweden verantwoordelijk uitgever worden voor zijn website, die draait op computers in een voormalige schuilkelder in Solna bij Stockholm.